Att välja säng 

Du tillbringar ca en tredjedel av ditt liv i sängen och ska därför ställa höga krav på din säng för skön sömn. Vi har sängar för alla, oavsett vad du behöver och längtar efter. En första säng till barnen, säng till sommarstugan, säng till gästrummet eller en komfortabel svensktillverkad säng till det ditt eget sovrum hittar du hos oss. Innan du köper säng är det viktigt att tänka på hur ofta sängen ska användas, vem som ska sova i den, vad du har för krav på komfort och livslängd. 

Här hittar du några tips att tänka på vid val av säng. I butiken får du hjälp av vår utbildade sängpersonal. 

Skillnad mellan sängar

Alla våra sängar uppfyller kraven för att ge en god nattsömn. Men det kan vara stora skillnader från säng till säng vad gäller valmöjligheter, komfort och pris. Trots att sängarna nästan ser likadana ut kan de kosta olika mycket. Det beror på att sängarna är uppbyggda på olika sätt och av olika material. 

En säng i det nedre prisspannet uppfyller baskravet för en god nattsömn men har oftast enklare materialval och begränsat med valmöjligheter. Dessa sängar finns i ett fåtal utföranden och har därför ett lägre pris. En dyrare säng har bättre och mer påkostade materialval och ger dig många valmöjligheter. En sådan säng blir din favorit för många år framöver. Inom de olika segmenten finns ramsängar, kontinentalsängar och ställbara sängar.   

Hur sover du?

Sängen ska alltid anpassas efter hur du tycker om att ligga. Oavsett om du sover på rygg, sida eller mage behöver du välja en säng med en fasthet som passar dig. Vi har sängar där du har möjlighet att välja mellan mjuk, medium, fast eller extra fast liggkomfort. På dubbelsängar finns dessutom möjlighet att välja olika fasthet, en på vardera sida. På så vis kan du och din partner välja olika fasthet så att det passar er båda. Vad du ska välja för komfort beror på vad du vill ha för sov-upplevelse, men även på din vikt, längd eller om någon del av din kropp är extra känslig exempelvis rygg och axlar. Det är därför viktigt att prova olika sängar och fasthet för att hitta den liggkomfort som passar just dig. Vi hjälper dig jämföra och prova i butiken. 

Sova på rygg

Du som sover på rygg behöver en säng som ger tryckavlastning vid höft och skuldror. Känn efter att axlar och skuldror kommer ned i sängen och får stöd utan att känna tryck. Du ska ligga "i" sängen, inte ovanpå, men inte heller alltför djupt nedsjunken. Sett ifrån sidan ska din kropp vila ganska rakt i sängen. Då hålls ryggraden rak, benböjarmuskeln får en chans att slappna av och trycket mot kroppen lågt, 

Sova på sidan

Du som sover på sidan med lätt uppdragna ben behöver komma ner i sängen med axel och höft för att få ett bra stöd för ryggraden. Du ska känna att du får stöd i midjan så att ryggraden vilar rakt horisontellt. En säng med olika komfortzoner ger ökad följsamhet och kan för dig vara det rätta valet. Se också till att inte ha en för hög kudde. På så vis belastar du nacke på rätt sätt och du kan få en lugn, djup och sammanhängande sömn. 

Sova på mage

Magsovare brukar dra upp ett ben och lägger gärna armen under kudden. Ett tips till dig som sover på mage är att ha en säng uppbyggd av flera komfortzoner som hjälper dig att inte sjunka ner för mycket med bröst och mage. En fastare säng ser också till att hålla ryggraden rak så att du inte får ont i nacke och svank.

Kontinentalsängar

 

Ställbara sängar

Ramsängar